Obesitas en buikvet

Obesitas is ernstig overgewicht en geeft aan dat het lichaam in ongezonde toestand is. Er kunnen gezondheidsklachten optreden.Obesitas

Obesitas is ernstig overgewicht en geeft aan dat het lichaam in ongezonde toestand is. Er kunnen gezondheidsklachten optreden. De gevolgen van de klachten kunnen zo ernstig worden dat chronische ziekten zoals diabetes mellitus type 2, Hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol zich kunnen ontwikkelen. Deze ziektebeelden zijn chronisch hetgeen betekent dat je er levenslang mee te maken hebt. Het is wel mogelijk je glucose waarden te stabiliseren door een gezonde leefstijl op na te houden te weten: gezonde voeding en voldoende beweging en indien van toepassing, op tijd inname van medicatie. Het is daarna belangrijk het zo te houden door een gezonde leefstijl.

Obesitas en BMI

Bij een BMI vanaf 30 spreekt men van obesitas. BMI staat voor Body Mass Index en wordt als volgt gemeten: (Lengte x Lengte) : gewicht. Een BMI tussen 18-24 geeft aan dat het lichaam in een gezonde toestand is. Bij een BMI boven de 26 spreekt men van overgewicht en bij een BMI boven de 30 van ernstig overgewicht of obesitas.

tabel: BMI

BMIOndergewichtNormaalOvergewichtObesitasMorbide obesitas
Vrouwen< 1818-2425-2930-39>40
Mannen<1818-2525-2930-39>40

Overige middelen die kunnen vaststellen of iemand Obesitas heeft zijn de buikomvang. Een goede buikomvang is bij mannen tussen 94-102 cm en bij vrouwen een buikomvang tussen 80-88 cm. Daarnaast wordt ook het vetpercentage bepaald; Dit verschilt per geslacht, per persoon en leeftijd. Het vetpercentage geeft aan hoeveel buikvet of orgaanvet aanwezig is. Ook mensen met een “gezonde BMI onder de 25” kunnen een hoge vetpercentage hebben. Dit is ongezond en kan onder andere verhoogd cholesterol ontwikkelen.
Een buikomvang boven de 94 cm bij mannen en boven de 80 cm bij vrouwen geeft aan dat er te veel buikvet aanwezig kan zijn.

tabel: buikomvang

BuikomvangVerhoogd risico te lichtGeen verhoogd risicoRisicogebiedJe bent te zwaar
Vrouwen68 cm of minder68-80 cm80-88 cm88 cm of meer
Mannen79 cm of minder79-94 cm94-102 cm102 cm of meer
 Probeer iets aan te komenProbeer dit gewicht te behoudenZorg dat je niet meer aankomtJe moet afvallen

Wat is Buikvet?

Buikvet is vet dat zichtbaar is, dat zien wij en dat kunnen wij voelen. Vet wordt op verschillende manieren door het lichaam opgeslagen, bijvoorbeeld rond de heupen, dijen, billen en rond de buikstreek. In de buikholte zitten onze organen die beschermd worden door een vetschort. Wanneer wij te veel vet op de vetschort ontwikkelen, is dat zichtbare buikvet. Daarnaast hebben wij ook vet dat dieper gelegen ligt in de buik, en wel rondom de organen zoals het hart, de lever, nieren, pancreas of alvleesklier, maar ook rondom de darmen. Dit vet wordt orgaanvet of visceraal vet genoemd en is onzichtbaar.

Functie van orgaanvet

Een kleine hoeveelheid orgaanvet (visceraal vet) is niet slecht; Het dient als stootkussen voor de organen. Daarnaast produceert dit vet een aantal stofjes waaronder vetzuren, hormonen, ontstekingseiwitten en eiwitten die de stofwisseling beïnvloeden.

De gevaren van (visceraal) orgaanvet

Wanneer er te veel orgaanvet in het lichaam zit worden ook te veel van de stofjes geproduceerd, waardoor de kans op bepaalde chronische ziekten, zoals hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker groter is. Bijvoorbeeld: De lever: die produceert grootste deel van cholesterol 80%, de rest komt uit de voeding. De lever heeft een ontgiftende werking en helpt bij vertering van vetten door productie van gal. En zorgt ook voor afvoer van het slechte cholesterol LDL, die via de darmen als ontlasting het lichaam verlaat. Wanneer er te veel orgaan vet rondom de lever zit, kan leververvetting ontstaan en kan het slechte cholesterol LDL moeilijk worden afgevoerd waardoor men verhoogd cholesterol ontwikkeld.
Te veel orgaanvet is gevaarlijk voor het lichaam omdat het slecht effect heeft op het immuunsysteem. Wanneer het lichaam te veel slechte cholesterol produceert kunnen de vaten in het lichaam vernauwt raken en kunnen hart en vaatziekten ontstaan zoals een infarct of beroerte. Door de vernauwingen in de vaten moet het hart harder werken om het bloed door de slagaders te laten stromen. De druk wordt verhoogd en kan verhoogde bloeddruk ontstaat. Door te veel vet om de pancreas of alvleesklier verslechtert de gevoeligheid van insuline waardoor Diabetes Mellitus kan ontstaan.

tabel:visceraal vet(orgaan vet)

Visceraal vet waardenclassificaties
1-90 normaal
10-14+ (hoog)
15-30++ (erg Hoog)

Conclusie

Om een gezonde BMI en minder orgaanvet en/of buikvet te ontwikkelen is het belangrijk om voor een gezond leefstijl te kiezen. Wij leven in een land waar eten centraal staat en bepaalde eetgewoontes en eetculturen niet weg te denken zijn. Het is niet zo simpel als het gezegd wordt, maar waar een wil is, is een weg. Motivatie, doorzettingsvermogen, prioriteiten en niet in verleiding komen zijn de sleutels. Het aller belangrijkste is correcte informatie en adequaat gerichte begeleiding. Hiervoor kunt u naar de diëtist. De sociale gelegenheden hoeven er niet onder te leiden wanneer voor een gezonde leefstijl gekozen wordt. Wel is het belangrijk prioriteiten te kunnen stellen en balans in de intake te vinden.